Magyar
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-fu rss

Öt magyar film Biarritzban

E-mail Print
Az audiovizuális programok nemzetközi seregszemléje, a FIPA január 23 – 28. között ünnepli 20. jubileumát Biarritzban. A versenyprogramokba Bereczki Csaba, Groó Diána és Sopsits Árpád alkotásai kaptak meghívást.

Január 23-án kezdődik a franciaországi Biarritzban a FIPA. Az audiovizuális programok nagyszabású nemzetközi seregszemléje idén ünnepli 20. jubileumát az Atlanti-óceán partján. Az elmúlt években csupán egy-egy magyar alkotást műsorra tűző világméretű mustrára ezúttal öt alkotás érkezik Magyarországról, közülük három a versenyprogramokba.

A rövidfilmversenybe Groó Diána Tarka képzelet-sorozatának legújabb darabja A virágünnep vége (képünkön) című műve kapott meghívást. Chagall, Renoir, Brueghel és Henri Rousseau „álmai” után Groó Diána új munkájában a századelő szecessziós-dekadens világa elevenedik meg Gulácsy Lajos 15 tablójából. A kisfilm-mezőnyt Sopsits Árpád Forgás című munkája is gazdagítja, mely már látható volt a tavalyi Filmszemlén.
Bereczki Csaba Életek éneke címmel készített az erdélyi tradicionális népzene jellegzetes színhelyeit és művelőit bemutató sorozatot magyar-francia koprodukcióban. A hatrészes sorozat egyik epizódja a „Zene és előadás” válogatásában versenyez az Arany FIPA díjért.

Az ötnapos rendezvény információs programja mutatja be Kóthy Judit és Topits Judit alkotását, a Forró ősz a hidegháborúban – Magyarország 1956-ban című dokumentumfilmet. Az ismertterjesztő alkotás világpolitikai összefüggéseiben mutatja be az 1956-os forradalom történetét.

Biarritzban, a Pireneusok lábánál fekvő exkluzív fürdővárosba nemcsak a fesztiváljárók látogatnak el január végén. A FIPA-hoz kapcsolódó Fipatel filmvásár ugyanis a nemzetközi audiovizuális ipar meghatározó kereskedelmi eseménye.
A Fipatelen Bereczki Csaba hivatalos programban bemutatott Életek éneke című sorozata mellett Edvy Boglárka és Silló Sándor Naplófilm, 12 voltam 56-ban című animációs dokumentumfilmje is meghívást kapott.