Magyar
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-fu rss

Magyar filmtervek a Kieslowski-díjért

E-mail Print
Elek Judit és Erdélyi Dániel forgatókönyveit hívta meg a ScripTeast, a varsói székhelyű Independent Film Foundation által szervezett közép-európai forgatókönyvek fejlesztő fóruma.
Nyilvánosságra hozták a szeptember 29-én kezdődő ScripTeast workshopra meghívott forgatókönyvek listáját. A varsói székhelyű Independent Film Foundation által szervezett közép-európai forgatókönyv-fejlesztő fórumra két magyar alkotó kapott meghívást: Elek Judit Visszatérés és Erdélyi Dániel Security című forgatókönyve.
 
A régió 8 országából érkező 12 filmterv alkotóinak a ScripTeast fórumnak köszönhetően lehetősége nyílik az európai film jeles szakértőinek bevonásával a forgatókönyvek fejlesztésre. A szakértők között lesz Simon Perry producer, Agnieszka Holland filmrendező és Manfred Schmidt filmfinanszírozási szakember.

A ScripTeast a lengyelországi Sterdyń-ben veszi kezdetét, a következő konzultációra a berlini filmfesztivál alkalmával kerül sor februárban, végül az utolsó találkozás helyszíne Cannes lesz, ahol májusban nemzetközi zsűri dönt a legjobb filmtervet illető Krzysztof Kieslowski-díj sorsáról. A rangos díjat májusban Fliegauf Benedek vehette át Cannes-ban Womb (Anyaméh) című forgatókönyvéért.
 
Elek Judit Visszatérés (Retrace) című új forgatókönyvében Berger Lászlóval együtt Mészöly Miklós Szárnyas lovak és Marguerite Duras Nyáron, este fél tizenegykor című munkáiból merít. A Visszatérés a két irodalmi mű motívumainak szabad felhasználásával készül. A tervek szerint a magyar-román-francia koprodukcióban készülő film forgatása nyáron kezdődik.
Erdélyi Dániel Security című filmterve egy biztonsági őr keserű kalandjait feldolgozó krimi. A forgatókönyv írásában Tóth Csaba és Gál Péter is részt vett. A Security a tervek szerint magyar-német koprodukcióban 2009 év végére készül el.
 
Bővebb információ:
www.scripteast.pl