Magyar
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-fu rss

Az ISZKA UTAZÁSA a hivatalos magyar nevezés az OSCAR-ra

E-mail Print
Az Oscar-díjra nevező bizottság 2008. szeptember 5-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2009. évi "legjobb idegennyelvű film" kategóriában Bollók Csaba ISZKA UTAZÁSA című játékfilmje képviseli.
Az Oscar-díjra nevező bizottság 2008. szeptember 5-én hozott döntésének értelmében, Magyarországot a 2009. évi "legjobb idegennyelvű film" kategóriában az Iszka utazása című film képviseli. Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatója 2007. október 1 – 2008. szeptember 30. között volt. A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Stőhr Lóránt (filmkritikus), a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Márk Iván (operatőr), a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András (filmrendező), a Független Magyar Producerek Szövetségét Váradi Gábor és a Magyar Producerek Szövetségét Temple Réka képviselte.
A bizottság többségi szavazattal hozta meg döntését. Különböző szempontok mérlegelés után úgy ítélte meg, hogy az Iszka utazása című film indulhat a legnagyobb eséllyel az Oscar-díjért folyó versenyben.
 
Bollók Csaba 2005. őszén forgatta az Iszka utazásá-t, melyet közel négy év előkészítő munka előzött meg. A film a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerek, Varga Máriával való véletlen találkozásból született. Az Iszka utazása egy „kemény világot ábrázol, azt az utat követi nyomon, ahogy egy szegény családba született gyerek, idő előtt felnőtté érik: utcagyerek, árvaházi szökevény lesz, végül egy kikötővárosba kerül, gyerekkereskedők hálójába”. A film operatőre Gózon Francisco, producere Csere Ágnes. Bollók Csaba második játékfilmje a 2007-es Magyar Filmszemlén elnyerte a Legjobb szerzői film díját.

Az Iszka utazásá-t a 2007-es nemzetközi premier óta, melyre a Berlinalén került sor, több mint félszáz nemzetközi filmfesztivál hívta meg programjába. Az észak-amerikai seregszemléket illetően nagy sikerrel mutatták be Chicagóban, Clevelandban, Seattle-ben, Palm Springsben, Torontóban és Vancouverben. A film alkotóit rangos díjakkal tüntették ki európai, ázsiai és amerikai filmfesztiválokon az elmúlt hónapokban.
 
Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre.
A jelöltek listáját 2009. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 22-én 81. alkalommal kerül sor a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.