Magyar
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-fu rss

Három alkotás Magyarországról a montreali World Film fesztiválon

E-mail Print

Sipos József, Moldoványi Ferenc és Gigor Attila alkotásait hívta meg az öt kontinens kortárs filmművészetének felfedezésre invitáló nagyszabású montreali filmfesztivál.

Tíz nap alatt öt kontinensről érkező közel félezer mozgóképet mutat be a montreali filmfesztivál, mely a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 12 nemzetközi filmverseny egyike, Cannes és Velence között.
A nagyvilág filmművészetének felfedezésre invitáló tekintélyes esemény két magyar mozgókép nemzetközi premierjét és egy további magyar alkotás első észak-amerikai bemutatóját tartogatja a nagyközönség számára.

Sipos József rendező-producer Márai-adaptációja, a kiváló színészcsapat részvételével készült Eszter hagyatéka az elsőfilmek versenyébe kapott meghívást. A festői szépségű Balaton-felvidéken Gózon Francisco által fényképezett Márai-klasszikus főbb szerepeiben Nagy-Kálózy Eszter, Törőcsik Mari és Cserhalmi György látható. Az Eszter hagyatéka a legjobb elsőfilm Zenit-díjáért kel versenyre Montrealban, ahol elsőízben mutatkozik be a külföldi közönség előtt.
A magyar mozikban április 17-én 17 kópiával bemutatott Márai-film 17 hete van műsoron itthon, az elmúlt hónapokban közel százezer néző váltott rá jegyet. 
Moldoványi Ferenc planétánk rejtett arcait gyereksorsokon keresztül felfedő Another Planet - Másik bolygó című munkáját szintén a montreali filmfesztiválon láthatja először a nemzetközi közönség. A világunk átfogó és morális válságát bemutató kreatív dokumentum-játékfilm fényképezésért Máthé Tibor a 39. Magyar Filmszemle operatőri díját nyerte el.
Gigor Attila A nyomozó című filmjének első Európán kívüli vetítésére is a „World Film” fesztiválon kerül sor. A nemzetközi közönség előtt júliusban Karlovy Varyban nagy sikerrel debütált thriller a montreali mustra európai filmválogatásába kapott meghívást.
A magyar filmek vetítéseire az alkotók jelenlétében kerül sor Kanada kulturális fellegvárában, Montrealban.