Magyar
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-fu rss

Szarajevóban indulnak a LÁNYOK

E-mail Print
Két magyar játékfilm, három rövidfilm és két dokumentumfilm kel versenyre Szarajevó Szívéért az augusztus 15-én kezdődő nagyszabású filmfesztiválon a bosnyák fővárosban.
Augusztus 15-23. között rendezik meg a bosnyák fővárosban Délkelet-Európa prominens mozgókép ünnepét, mely a régió filmtermésének legjavát mutatja be immáron 14. alkalommal. Magyar filmesek mindhárom versenyprogramba, a CineLink koprodukciós fórumra és a Talent Campusra is érkeznek.
 
A játékfilmverseny tízes mezőnyébe idén két magyar alkotás kapott meghívást. Faur Anna Lányok című diplomafilmjét először a szarajevói versenyben láthatja a külföldi közönség. A másik versenyző Magyarországról Mundruczó Kornél Cannes-ban debütált Delta című filmje lesz. A „Szarajevó Szíve” fődíj sorsáról nemzetközi zsűri dönt, melyet a Cannes-ban többszörösen díjazott világhírű török rendező Nuri Bilge Ceylan (Éghajlatok, Messze, Három majom) elnököl.
A világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI zsűrijében Kriston László újságíró vesz részt.
 
A versenyző rövidfilmek között három magyar alkotás indul ezúttal. Az Oscar-jelölt M. Tóth Géza Ergo és Alexei Alexeev fesztivál-kedvenc KJFG No.5 című animációja, valamint Vécsei Márton Farkasember című 13 perces alkotása száll ringbe. Utóbbit Szarajevóban láthatja először a külföldi publikum.
 
A dokumentumfilmeket illetően Salamon András A város ritmusa és Szirmai Márton A süllyedő falu című munkája kel versenyre. Szirmai Márton Szalontüdő című rövidfilmjéért tavaly elismerő oklevelet nyert Szarajevóban, így ismerősként tér vissza a délkelet-európai seregszemlére.
A magyar filmeket számos alkotó személyesen mutatja be a szarajevói fesztiválon.
 
A CineLink elnevezésű szakmai fórumra rekordszámú magyar filmes kapott meghívást idén. Kenyeres Bálint, Tolnai Szabolcs és Török Ferenc is itt mutatja be készülő filmtervét a szakmabelieknek. A CineLink a filmtervek fejlesztését és koprodukciók előmozdítását szolgálja, a fórum fődíjáért összesen 12 projekt szállhat ringbe.

A szarajevói fesztivál Talent Campus-án Béres Dániel, Lovas Balázs, Orosz Dénes, Szabó Réka és Szirmai Márton filmkészítők vesznek részt.