Magyar
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-fu rss

Filmdíj Olaszországból

E-mail Print
Szilágyi Varga Zoltán JEGYZŐKÖNYV - MANSFELD PÉTER EMLÉKÉRE című szénrajz animációja nyerte el a zsűri különdíját a derviói filmfesztiválon Olaszországban.
Tizedik születésnapját ünnepelte az elmúlt héten a derviói animációs film és képregény fesztivál. A Como-i tó partján megrendezett seregszemlén Szilágyi Varga Zoltán animációs filmetűdje nyerte el a zsűri különdíját. A Kecskemétfilm stúdióban készült Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című hét és fél perces szénrajz animáció megidézi az 1959. március 21-én történteket. Ezen a délelőttön végezték ki, alig néhány nappal 18. születésnapja után a még 16 évesen elítélt Mansfeld Pétert. A filmetűd alatt szóról-szóra elhangzik az ítélet végrehajtását dokumentáló szenvtelen jegyzőkönyv.
Szilágyi Varga Zoltán képzőművész, grafikus, filmalkotó személyesen vette át az elismerést szombat este Dervióban a fesztivál záróünnepségen.

A 2006-ban készült Jegyzőkönyv-et legelőször a Berlinale mutatta be, azóta számos nemzetközi filmfórumra kapott meghívást. Tavaly a damaszkuszi filmfesztiválon Bronz Díjjal jutalmazták.