Magyar
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-fu rss

VON HÖFLER… Jeruzsálemben

E-mail Print
A 25. születésnapját ünneplő jeruzsálemi filmfesztivál Forgács Péter és Fliegauf Benedek rendezéseit tűzi műsorra. A versenyprogramban indul Forgács Péter VON HÖFLER VAGYOK című filmje, melyet a médiaművész személyesen mutat be Jeruzsálemben.
Izrael fővárosában a nagyvilág filmtermésének mesteri darabjait 25. alkalommal mutatja be a jeruzsálemi filmfesztivál, mely július 10-én kezdődik. Forgács Péter két munkáját is meghívták a rangos nemzetközi seregszemlére. A Von Höfler vagyok című, az 1908-as születésű Höfler Tibor életét bemutató munka a versenyprogramba kapott meghívást. A kétrészes alkotás, mely a Höfler család amatőr felvételeit felhasználva kelt életre sorsvonalakat, a Magyar Filmszemlén a legjobb kreatív dokumentumfilm díját nyerte el februárban. Forgács Péter filmje Jeruzsálemben az archív anyagok kreatív felhasználásának elismerésére alapított Isracrad-díjért, valamint a Jewish Experience Díjért is versenyben lesz.

A filmművészet újdonságait felvonultató Panoráma programba kapott meghívást a Nádas Péter írása alapján készült 2007-es Forgács film, a Saját halál. Mindkét film bemutatóján személyesen vesz részt Forgács Péter médiaművész. Ez utóbbi válogatásban tűzik műsorra Fliegauf Benedek Tejút című filmjét is, mely az elmúlt év egyik kiemelkedő magyar fesztiválsikere volt.
 
 
A Duna menti országok filmterméséből mutat be válogatást július 9-vel kezdődően Horvátország új filmszemléje, a vukovári filmfesztivál. Magyarországot képviselve Paczolay Béla Kalandorok és Szász János Ópium (képünkön) című játékfilmje érkezik a versenyprogramba. A rövid- és dokumentumfilmek versenyébe Varga Ágota Szemünk fénye és Szirmai Márton Szalontüdő című alkotása kapott meghívást. A második alkalommal megrendezendő nyári filmfesztivál félszáz mozgóképet tűz műsorra Vukovárban.