Magyar
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-fu rss

KALANDOROK Kolozsváron

E-mail Print
Holnap kezdődik a Transilvania nemzetközi filmfesztivál Kolozsváron. Paczolay Béla első rendezése, a KALANDOROK kel versenyre a kolozsvári trófeáért. A filmünnep összesen tíz magyar játékfilmet és egy rövidfilm válogatást tűz műsorra.
Május 30-án kezdődik Románia vezető filmes eseménye, a kolozsvári nemzetközi filmfesztivál. A 7. Transilvania színes ízelítőt kínál az aktuális és a közelmúlt magyar filmterméséből.

Az első és második rendezésekre koncentráló versenyprogramba, a közel 80 ezer magyar nézővel és a Filmszemle Simó Sándor-díjával dicsekedő Kalandorok indulhat. Paczolay Béla parádés szereposztással - Haumann Péter, Rudolf Péter, Schruff Milán - készült első rendezése 11 filmmel versenyez. A versenyszereplés a film nemzetközi premierje egyben, melyre a rendező jelenlétében kerül sor Kolozsváron.

A Transilvania és a Magyar Filmunió a hagyományokhoz híven idén is megrendezi a  „Magyar Nap”-ot: június 4-én a magyar filmé lesz a főszerep. Az  esemény fénypontjaként Mundruczó Kornél Deltá-ja lesz látható a kolozsvári operaházban.

A  közelmúlt kiemelkedő filmjei közül vetítik az Iszka utazása, az Ópium, az Overnight, a Sorstalanság és a Szabadság, Szerelem című mozikat. Hét magyar rövidfilm is gazdagítja a Transilvania programját, köztük két cannes-i Arany Pálmával kitüntetett mű Iványi Marcell Szél és Mészáros Péter Eső után című rendezése. Fliegauf Benedek Tejút, Forgács Péter Saját halál és a Buharov-testérek Lassú tükör című filmje az experimentális magyar filmtermésből ad ízelítőt Kolozsváron. Az utóbbi film alkotóiból formálódott PoP Ivan zenekar koncertjével zárul a Magyar Nap.

A filmbemutatókon számos magyar alkotó személyesen vesz részt.