Magyar
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-fu rss

Három filmdíj Portóból

E-mail Print
Háromszoros magyar sikerrel zárult vasárnap este a Fantasporto: Medvigy Gábort, Szász Jánost és az ÓPIUM című film főszereplőjét, Kirsti Stubot díjazta Portugália grandiózus filmfesztiválja. Portugália nagyszabású nemzetközi filmfesztiválja háromszoros magyar sikerrel zárult vasárnap este az Atlanti-óceán partján fekvő Portóban. A 28. alkalommal megrendezett Fantasporto hivatalos versenyprogramjában bemutatott Dolina című filmért Medvigy Gábor a legjobb operatőr díját nyerte el. A Dolina Kamondi Zoltán filmje, alapjául Bodor Ádám Az érsek látogatása című regénye szolgált.

A portói filmfesztivál „Semana dos Realizadores” (Rendezők Hete) című válogatásának fődíjasa Szász János lett. Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című rendezéséért a legjobb filmet illető Manoel de Oliveira-díjat nyerte el. Az elismerést a portugál filmművészet világhírű alakja, az 1908-as születésű és ma is aktív rendező tiszteletére alapították. Szász János alkotása a legjobb film mellett a legjobb színésznő trófeáját is elnyerte. A Csáth Géza naplóiból készült Ópium című filmben nyújtott rendkívüli alakításáért Kirsti Stubot a legjobb színésznő díjával tüntették ki a portói filmfesztiválon.

A Fantasporto Portugália meghatározó kulturális eseménye, a nagyközönség mellett, több mint 200 hazai és külföldi újságíró és közel ezer szakmabeli kíséri figyelemmel.