Magyar
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-fu rss

Jancsó Miklós, a filmművészet gazdagítója – Kenyeres Bálint, a legjobb rövidfilmes

E-mail Print

Jancsó Miklós az európai és egyetemes filmművészet gazdagításáért, valamint a hetedik művészet fejlődésében betöltött szerepéért Szent Pétervárott és Trencsénteplicen kap életműdíjat a napokban. Kenyeres Bálint Before Dawn című filmje a legjobb rövidfilm díját nyerte el Szent Pétervárott.

Arany Kentaur életműdíjjal tisztelgett a Szent Pétervári XV. „Message to Man” filmfesztivál Jancsó Miklós munkássága előtt. A filmnyelv jelentős újítójaként világszerte elismert mester személyesen vette át az életműdíjat. A „Message to Man” filmfesztiválon az Oroszországi Magyar Kulturális Évad keretében Jancsó munkásságából retrospektív programot mutattak be. A válogatásban a 60-as években készült legendás Jancsó-filmek mellett a Nekem lámpást adott … (1998) című alkotással is újra találkozhatott a közönség.

A XV. „Message to Man” rövidfilmversenyén Kenyeres Bálint Before Dawn című 13 perces alkotása nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Kentaur-díjat Szent Pétervárott.

Jancsó Miklós rendezői munkásságát a hetedik művészet fejlődésében betöltött szerepéért Arany Kamera életműdíjjal ismerik el a trencsénteplici „Art Film” fesztiválon. A díjat Jancsó személyesen veszi át a június 25-én megrendezendő záróünnepségen.

A sokszínű programot felvonultató „Art Film” fesztiválon számos magyar alkotással találkozhat a közönség a verseny és az információs programban egyaránt. A Boldog születésnapot!,  a Másnap  című játékfilmeket, A tévé és én  című dokumentumfilmet, a Maestro  és az Ördögtérgye  című rövidfilmeket a versenyprogramban, a Szezon  és Az ügynök élete  című alkotásokat pedig az információs programban mutatják be.