Magyar
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-fu rss

Alpok-Adria Filmfesztivál

E-mail Print

A hétvégén kezdődő 16. Trieszti Filmfesztiválon húsz Magyarországról érkező filmet láthat a közönség: Az Inforg Stúdió-nak szentelt különprogram mellett több magyar alkotás nyert meghívást a közép-európai filmgyártás húzóneveit felvonultató versenyprogramba is.

Emir Kusturica Az élet egy csoda  című filmjének olasz premierje nyitja meg január 20-án a 16. Trieszti Filmfesztivált. Kelet és nyugat „metszéspontján”, az alpok-adriai Triesztben 1989-ben alapított fesztivál nagy visszatérője Janisch Attila Másnap című filmjével, mely Antal Nimród Kontroll-jával együtt a játékfilmek versenyébe kapott meghívást. A trieszti szemle az elmúlt tizenöt évben Olaszország vezető filmfesztiválja lett, mely a közép-kelet-európai filmművészet friss alkotásaira irányítja a figyelmet.

A dokumentumfilmeket illetően Kocsis Tibor Új Eldorádója kapott meghívást a Planet-díjért folyó versenybe. A trieszti fesztivál további kulcsfontosságú programjában, a rövidfilmek versenyében Mészáros Péter Ki a macska? és Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.2 című alkotása kel versenyre magyar színekben. Fazekas Péter Mindjárt meghalok című rövidfilmjét a fesztivál Immagini névre keresztelt videó-szekciójában tűzik műsorra.

A fesztivál európai filmműhelyeket bemutató programját idén az Inforg Stúdiónak szenteli. Fliegauf Benedek mindkét játékfilmjét – Rengeteg, Dealer - és legutolsó rövidfilmjeit is műsorra tűzik. Továbbá a „magyar filmgyártó-galaxis legérdekesebb és legmerészebb műhelyeként” aposztrofált Inforg Stúdióban készült alkotások közül Buvári Tamás, Lakatos Róbert, Mundruczó Kornél, Nemes Gyula, Oláh Lehel, Politzer Péter és Szaladják István filmjeivel ismerkedhet meg a közönség Triesztben január 20-27 között.
A trieszti programban bemutatják a 25 EU ország Visions of Europe című szkeccsfilmjét, melynek magyar epizódja, a Prológus Tarr Béla alkotása. A zsűri munkájában való részvételre Gelencsér Gábor, filmkritikust kérték fel a trieszti szervezők.