English (United Kingdom)
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-furss

Magyar filmek San Sebastiánban

E-mail Nyomtatás

pall adriennNagyszabású retrospektív program a 62. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztiválon; a műsoron a Moszkva tér, a Hukkle, a Kontroll, a Fekete kefe, a Johanna és a Pál Adrienn című kiemelkedő magyar alkotások.

"Keleti ígéretek – Kelet-Európa önéletrajza" (Eastern Promises. Autobiography of Eastern Europe) címmel nagyszabású retrospektív programot tűz műsorra a szeptember 19-én kezdődő San Sebastián-i filmünnep, Spanyolország első számű nemzetközi seregszemléje. Az A-kategóriás filmfesztivál szervezői a vetítéssorozattal a berlini fal leomlásásának 25. évfordulójára emlékeznek, és 16 ország alkotásaiból szemezgetve keresztmetszetet kívánnak adni a kelet-közép-európai országok ezredforduló utáni filmterméséből.Az ötven filmet felvonultató válogatásba hat kiemelkedő alkotás érkezik Magyarországról.
A fesztivál közönségének Török Ferenc személyesen mutatja be az immár kultikus alkotásnak számító első játékfilmjét, a 2000-ben készült Moszkva tér című ópuszt. Újra műsorra tűzik Pálfi György Hukkle című rendezői debütálását, mely 2002-ben San Sebastiánban elnyerte a legjobb elsőfilmes rendező különdíját és innen indult világhódító körútjára.
Antal Nimród Kontroll (2003) című többszörös díjnyertes és közönségkedvenc első játékfilmje, valamint Vranik Roland Filmszemle fődíjas Fekete kefe (2005) című alkotása is látható lesz. Mundruczó Kornél Johanna (2005) című operafilmjét és Kocsis Ágnes legutóbbi játékfilm rendezését, a Pál Adrienn-t (2010) is műsorra tűzik a rangos válogatásban.

A fesztivál szervezői már korábban nyilvánosságra hozták, hogy Gerő Marcell Káin gyermekei című dokumentumfilmjét meghívták a fiatal tehetségeket bemutató "New Directors" című versenyprogramba. A Káin gyermekei a Campfilm produkciójában készült francia partnerekkel. A 104 perces alkotás Monory Mész András Bebukottak című dokumentumfilmjének (1985) gyilkosságért elítélt fiatalkorú szereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. A dokumentumfilmet San Sebastiánban Gerő Marcell rendező és László Sára producer személyesen mutatja be a közönségnek.