English (United Kingdom)
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-furss

Valladolid: Zomborácz Virág és Bucsi Réka a legjobb

E-mail Nyomtatás

utoelet clKét magyar rendező filmjét díjazták Valladolidban, Spanyolország rangos nemzetközi filmfesztiválján szombat este.

Október 25-én este ünnepélyes díjátadóval zárult az 59. Valladolidi Nemzetközi Filmfesztivál (Seminci), Spanyolország vezető nemzetközi filmes eseménye.
A rangos fesztiválon Zomborácz Virág Utóélet című első játékfilm rendezésével elnyerte a „Meeting Point” válogatás legjobb filmjét illető díját. Az elismerést a rendező személyesen vette át a szombat esti záróceremónián.
Bucsi Réka Symphony no.42 című tízperces digitális rajzanimációja lett a rövidfilmverseny legjobbja. A nemzetközi zsűri, melyben a dél-koreai sztárrendező Bong Joon Ho is részt vett, a magyar animációnak ítélte az Arany Kalász fődíjat.

Zomborácz Virág Utóélet című filmterve 2011-ben elnyerte az Európai Unió MEDIA Programjának díját, a MEDIA European Talent Prize-t. A KMH Film gyártásában és a Magyar Nemzeti Filmalap 190 millió forintos gyártási támogatásával készült Utóélet-ben a mindentől szorongó Mózes (Kristóf Márton) képtelen megfelelni lelkész apja (Gálffi László) elvárásainak. A lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, ám szellemként továbbra sem tágít Mózes mellől. A fiú kétségbeesetten próbál megszabadulni a kísértettől, és ebben segítségére lesz egy spiritiszta autószerelő (Anger Zsolt), valamint a lelkész asszisztense (Petrik Andrea).
Zomborácz több sikeres és díjnyertes rövidfilm (A macska szerepe a francia irodalomban, Nyomtávváltás, Valami kék) után készítette el első játékfilmjét. Az Utóélet-et nagy sikerrel mutatták be júliusban a Karlovy Vary filmfesztiválon, és szeptember 11. óta látható a magyar mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.


Bucsi Réka 10 perces alkotása, a Symphony no.42 című animációs film rendhagyó narratívát használva, 47 különböző jeleneten keresztül mutat be egy szubjektív világképet. Az asszociációk által összefűzött rövid jelenetek környezetünk irracionális összefüggéseit hangsúlyozzák. A szürreális helyzetek ember és természet alkotta dolgok összhatásán alapszanak. „A film alapötlete egy számomra érdekes emberi tulajdonságra épül. Ha külső szemlélőként tanúi vagyunk egy számunkra ismeretlen szituációnak, akkor tudat alatt automatikusan kontextusba helyezzük az eseményeket saját elképzeléseink szerint.” – vallja a film alkotója, Bucsi Réka.
A Symphony no.42 világpremierje a berlini filmfesztiválon volt februárban, azóta számos nemzetközi filmfesztivál tűzte műsorra és díjazta világszerte, július végén a hazai mozik is műsorra tűzték a Frank (16) című angol vígjáték kísérőfilmjeként a Mozinet forgalmazásában.