English (United Kingdom)
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-furss

Olaszországban is bemutatkozik a VAN...

E-mail Nyomtatás

van valami100Reisz Gábor kiemelkedő sikerű diplomafilmje, a VAN VALAMI FURCSA ÉS MEGMAGYARÁZHATATLAN indul a 32. torinói filmfesztivál versenyprogramjában.

32. alkalommal rendezik meg idén Olaszország rangos nemzetközi filmfesztiválját Torinóban. A november 21-én kezdődő filmmustra versenyprogramjába kapott meghívást a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotás. Reisz Gábor diplomafilmje a Filmalap támogatásával készült a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában. Október 30. óta látható a hazai mozikban, eddig mintegy húszezren nézték meg, ezzel az év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett.
A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt nyáron, majd többek között Palics, Helsinki, Luxembourg és Cottbus filmfesztiváljai tűzték műsorukra.
Reisz Gábor filmje a torinói filmfesztiválon a 15 alkotást felvonultató versenyprogramban indul. A november 27-i bemutató díszvendége lesz Reisz Gábor, Tálas Zsófia vágó és Berkes Júlia producer.
Pálfi György a díjakról döntő ötfős nemzetközi zsűri tagja lesz, melyet Ferzan Özpetek forgatókönyvíró-filmrendező elnököl.Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző (korábbi rövidfilmjei: Valakinek a valamije, Külalak, Nekem Budapest) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmje a ma Budapestjén játszódó rendhagyó, gyakran szürreális "így jöttem-film", melynek főszereplője a 29 éves Áron. "Egy nap Eszter kivette a hajszálait a lefolyóból és elhagyott. Azt mondta, hogy életképtelen vagyok. Nem tudom milyen az életképes. Az anyám annyira szeretné, hogy felnőjek, hogy inkább megírja az önéletrajzomat helyettem, csak történjen már valami." - áll a Ferenczik Áron színész-rendező főszereplésével, Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makránczi Zalán és számos amatőrszereplővel forgatott vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film szinopszisában.
A film producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória.