English (United Kingdom)
BETA MNF / Magyar Filmunió - Budapest 1365 Pf. 748. - Hungary - Phone: +36 1 461 1320
filmunio
fb-furss

Tarolt a VAN… Torinóban

E-mail Nyomtatás

van valami tff dijNégy díj a magyar diplomafilmnek: Reisz Gábor VAN VALAMI FURCSA ÉS MEGMAGYARÁZHATATLAN című rendezése a zsűri különdíját és a közönségdíjat is elnyerte a 32. torinói filmfesztiválon.

Négy díjat nyerte Reisz Gábor diplomafilmje a szombat este véget ért 32. torinói filmfesztiválon, Olaszország rangos nemzetközi filmes seregszemléjén. A Filmalap támogatásával készült Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotás a zsűri különdíját és a közönségdíjat is elnyerte. A fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv díjával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is Reisz Gábor első játékfilmje kapta meg. A díjakat az alkotók – Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-operatőr, Tálas Zsófia vágó és Berkes Júlia producer –személyesen vették át a szombat esti díjátadón.
A díjakról döntő ötfős nemzetközi zsűrit Ferzan Özpetek forgatókönyvíró-filmrendező elnökölte és tagja volt Pálfi György. A fesztivállal párhuzamosan megrendezett TorinoFilmLab filmterv fejlesztő fórumon Pálfi György és Nagy Gergő A hang (The Voice) című filmtervvel elnyerte a Les Arcs Coproduction Village díját.

Reisz Gábor diplomafilmje a Filmalap támogatásával készült a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában. Október 30. óta látható a hazai mozikban, eddig több mint 25.000-en nézték meg, ezzel az év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett. A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt nyáron, majd többek között Palics, Helsinki, Luxembourg és Cottbus filmfesztiváljai tűzték műsorukra.

torino reisz g ket dij

Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző (korábbi rövidfilmjei: Valakinek a valamije, Külalak, Nekem Budapest) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmje a ma Budapestjén játszódó rendhagyó, gyakran szürreális „így jöttem-film”, melynek főszereplője a 29 éves Áron. „Egy nap Eszter kivette a hajszálait a lefolyóból és elhagyott. Azt mondta, hogy életképtelen vagyok. Nem tudom milyen az életképes. Az anyám annyira szeretné, hogy felnőjek, hogy inkább megírja az önéletrajzomat helyettem, csak történjen már valami.” – áll a Ferenczik Áron színész-rendező főszereplésével, Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makránczi Zalán és számos amatőrszereplővel forgatott vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film szinopszisában.
A film producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória.