36. Magyar Filmszemle díjazottjai

Print
Budapest, 2005. február 08.

A játékfilm kategória díjai:

A 36. Magyar Filmszemle játékfilm-zsűrije az alábbi díjakat ítélte oda:

A 36. Magyar Filmszemle Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Mozgókép Közalapítvány által felajánlott Fődíját a zsűri újszerű filmnyelvi megoldásaiért és az alkotói célokat kivételes pontossággal szolgáló csapatmunkáért a Fekete kefe  alkotóinak ítélte.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány által felajánlott legjobb rendezés díját Gárdos Péternek A porcelánbaba  című film újszerű, eredeti, az irodalmi anyag szellemét hűségesen közvetítő megvalósításáért.

A Magyar Mozgóképrendezők Céhe és a Magyar Filmlaboratórium által alapított Rendezői látvány díjat Gauder Áronnak a Nyócker  című film eredeti és igényesen megvalósított filmnyelvi világának megteremtéséért.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány által felajánlott legjobb női alakítás díját a Dallas Pashamende  című filmben, Oana szerepében nyújtott hiteles, egyben szenvedélyes alakításáért Gryllus Dorkának,

A Magyar Mozgókép Közalapítvány által felajánlott legjobb férfi alakítás díját A temetetlen halott,  és A fény ösvényei  című filmekben nyújtott, pontosan megjelenített karaktereket formáló alakításaiért Cserhalmi Györgynek,

A Magyar Mozgókép Közalapítvány által felajánlott legjobb női epizód alakítás díját, az Ég veled!  című filmben, a kriminálpszichológusnő szerepében nyújtott elmélyült, pontos és invenciózus alakításáért Tóth Ildikónak,

A Magyar Mozgókép Közalapítvány által felajánlott legjobb férfi epizód alakítás díját A porcelánbaba,  az Állítsátok meg Terézanyut!,  és A fény ösvényei  című filmekben nyújtott, pontosan megformált alakításaiért Csányi Sándornak,

A CINEMAX, az HBO új mozicsatornája által felajánlott, legjobb forgatókönyv díját az Ég veled!  című film plasztikus helyzeteket, izgalmas és élő karaktereket teremtő, lírát és humort egyaránt biztonsággal kezelő erényeiért Pacskovszky Józsefnek, Sándor Pálnak és Gózon Francisconak,

Budapest Főváros Önkormányzata által felajánlott, legjobb első film rendezői díját A fény ösvényei  című film invenciózus és képzeletgazdag rendezéséért Mispál Attilának

A Magyar Filmlaboratórium által felajánlott, legjobb operatőri munka díját a Fekete kefe  című film képi stílusegységéért, a fekete-fehér technika helyénvaló és jól kezelt alkalmazásáért és társ-alkotói részvételéért Pohárnok Gergelynek.

A Gaston Stúdió által felajánlott Produceri díjat A fény ösvényei  című első film létrehozásában nyújtott alkotó produceri közreműködéséért Miskolczi Péternek és Váradi Gábornak.

A KODAK Magyarország által felajánlott Produceri díjat A miskolci boniésklájd  című film hazai, és a Csoda Krakkóban  című első film koprodukciós megvalósítása során végzett munkájáért Garami Gábornak,

A FilmJus által felajánlott Produceri díjat Pataki Ágnesnek, Major Istvánnak, Kovács Gábornak és Muhi Andrásnaka Fekete kefe  című első film létrejöttét elősegítő, példaadó együttműködésük eredményességéért,

A Magyar Hangmérnökök Társasága „Arany mikrofon” díját a Dallas PashamendeA fény ösvényei,  és az Állítsátok meg Terézanyut!  című filmek invenciózus, mindhárom film művészi követelményeit alkotó módon szolgáló hangmérnöki munkájáért Balázs Gábornak,

A Magyar Film- és Videóvágók Egyesületének „Arany olló” díját A fény ösvényei  című film társalkotói igényű vágásáért Politzer Péternek,

Játékfilm különdíjak:

A 36. Magyar Filmszemlén jelenlévő külföldi vendégeinek Gene Moskowitz – díját Gárdos Péter nyerte A porcelánbaba  című filmjéért.

Az ORTT díját a tavalyi filmszemlétől az idei filmszemléig terjedő időszak (2004. február 3 - 2005. február 8-ig mintegy 465 000 néző) leglátogatottabb magyar filmjéért a Magyar vándor  című filmért a film producere, rendezője, forgatókönyvírója és operatőre veheti át.

A Mozisok Országos Szövetsége díját a tavalyi naptári év legmagasabb nézőszámot elért játékfilmje, a Magyar vándor  kapja.

A közönségszavazatok összesítése után a Második Magyar Filmplakát Kiállítás és Verseny Közönségdíját Fliegauf Benedek Dealer  című filmjének plakátja nyerte; a szakmai zsűri döntése alapján pedig a legjobb alkotás a Getno  filmplakát lett, melyet Jeli András tervezett.

A kisérleti- kisjátékfilm kategória díjai:

A zsűri rendezői és operatőri díját kapja – az idő és térábrázolás pontosságáért, a fények magas színvonalú kezeléséért, az elbeszélésmód fegyelmezett szigoráért: Kenyeres Bálint rendező és Erdély Mátyás operatőr a Before Dawn  című film alkotói.

A kisjátékfilm kategória fődíját kapják – boldog, mesébe illő figuráinak és történetének játékos szépségéért, szabad és lebegő, eredeti humoráért, a képzelet és valóság határértékének erős képi megteremtéséért A karusszel rítus  című film rendezői: Gayer Zoltán és Molnár Péter.

Kísérleti-film kategóriában a zsűri fődíját kapja - az irodalmi alapanyag nem illusztratív, hanem azzal egyenértékű képi átfogalmazásáért, a felfedezés meglepetésével ható technikai megoldásáért és különleges filmnyelvi erejéért - Kardos Sándor Résfilm  című alkotása.

A dokumentumfilm kategória díjai:

A dokumentumfilm fődíjat a zsűri Kocsis Tibornak ítélte az Új Eldorádó  című filmjéért, azért a felelősségteljes filmes magatartásért, amellyel mindannyiunk természeti környezetének védelméért harcol, immár világszerte.

A zsűri rendezői díjat ítélt Varga Ágotának a Leszármazottak  című filmjéért, melyben a holocaustot előidéző szélsőségesen nacionalista, rasszista nézetek továbbéléséről ad eddig szokatlanul higgadt látleletet.

Rendezői díjat ítélt a zsűri Zsigmond Dezsőnek a Csigavár  című filmjéért, azért a háttérben maradó érzékeny rendezői magatartásért, mellyel egy székelyföldi földműves család legintimebb helyzeteit, legsajátosabb gesztusait, viselkedési formáit fedi fel előttünk.

Díjjal fejezi elismerését a zsűri Balog Gábornak és Hajdú Farkas Zoltánnak Az árulásról  című filmjükben végzett munkájukért. A lélek olyan mélyrétegeit tárják fel az áruló és az elárult oldaláról, melynek ismerete mindannyiunknak járhatóbbá teszi a megértés és a megbocsátás útját.

A zsűri díjjal ismeri el Páskándiné Sebők Anna Erdély 1956  című filmjében végzett tényfeltáró munkáját, mellyel a magyarországi történelmi köztudatban eddig ismeretlen – 1956. nyomán Erdélyben elítéltek pokoljárását mutatja be.

Operatőri díjat kap Xantus Gábor a Népesség Istentől, népesség embertől  című film képi megfogalmazásáért.

Operatőri díjban részesíti a zsűri Bucsek Tibort a Képíró – Aba Novák Vilmos  című filmnek a festőhöz méltó képi feldolgozásáért.

A Duna Televízió különdíját, az egymillió forintos kapacitást Litauszki Jánosnak ítélte a zsűri azzal a szándékkal, hogy „Ha lesz egy üvegház”,  folytathassa a film forgatását.

Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium díját Fekete Ibolya kapja Utazások egy szerzetessel  című filmjéért, melyben Böjte Csaba erdélyi gyermekmentő munkásságát mutatja be.

A One World Filmfesztivál és a Nemzetközi Visegrádi Alap által felajánlott Visegrádi Díjat a Csigavár  című film angol feliratozására Zsigmond Dezső rendező kapja.

A Schiffer Pál-díjat Fátyol Tivadar Út a halálba –Roma holocaust és kárpótlás  című filmjének ítélte a zsűri, Schiffer Pál alkotói szemléletét tükröző munkájáért.

A zsűri kiemelkedő stúdiómunkájáért oklevélben részesítette a Dunatáj Alapítványt, az Alapítvány vezetője Buglya Sándor.

A 36. Magyar Filmszemle Diákzsűrijének díjazottjai:

Nagyjátékfilm
Fődíj: Mispál Attila: A fény ösvényei
Különdíj: Gárdos Péter: A porcelánbaba

Elsőfilm
Fődíj: Szekeres Csaba : Kinder Garden
Különdíj: Vranik Roland: Fekete kefe

Dokumentumfilm
Fődíj: Zsigmond Dezső: Csigavár
Különdíj: Moharos Attila: Székelyföldi szolgasorsok

Kisfilm
Fődíj: Mészáros Péter: Kyrie
Különdíj: Czukor Balázs és Horváth Kristóf közös alakításáért az Undorgrund című filmben

Legjobb filmzene
A Büntető mozidélután és a Diákzsűri közös díja a The Uptown Fellaz formációnak a Kész cirkusz  című film zenéjéért.

Árpa Attila Argó  című filmje nyerte a 36. Magyar Filmszemle közönségszavazását 5,3-as átlaggal,
második helyezett Vranik Roland filmje, a Fekete kefe  lett 3.9-es eredménnyel,
míg a harmadik helyre Tímár Péter filmje, a Le a fejjel!  került 3.6-tal.