A bollywoodi horrorfilmek rövid története

Bollywood belevágott a horror műfajba, és az évtizedek során nagyon jó filmekkel rukkolt elő. Az egyedi filmek készítésétől a véres és kockázatos jelenetektől függően, hogy végre megértsük, miről is szól a horror; az indiai sikolypiac határozottan beérett. Íme a bollywoodi horrorfilmek rövid története.

Az első indiai horrorfilmet Kamal Amrohi készítette, Ashok Kumar és Madhubala főszereplésével. A „Mahal” névre keresztelt film, amely angolul „Palace”-ra fordítható, a reinkarnáción alapult – ez a koncepció jól beépült az indiai gondolkodásmódba. Ez a film állítólag úttörő lesz Bollywood számára, és ismert, hogy sok karriert indított el. Ashok Kumar, Madhubala és az énekes, Lata Mangeshkar szupersztárságuk nagy részét Mahalnak köszönhetik.

A hatvanas-hetvenes években nagyon jó bollywoodi horrorfilmeket láttak, és a legtöbben a reinkarnációról, a kísértetházakról stb. beszéltek. Ezt a műfajt olyan szuperslágerek tarkították, mint a Gumnaam (név nélkül), a Bees Saal Baad (húsz év múlva) és persze, Madhumati.

Mindez megváltozott Rajkumar Kohli Nagin-jével (A női kígyó) 1976-ban, amely ismét megváltoztatta a bollywoodi horrorfilmek koncepcióját. Ez a sztárfilm nagy kasszasiker volt, és helyet kapott Rajkumar Kohli Jaani Dushman (Nemesis) számára.

A horror műfaj pofonegyszerűvé és jövedelmezővé vált, és az olyan intelligens történeteket, mint a Madhumati és a Bees Saal Baad, felváltották a sablonfilmek, amelyekben egy párnak vagy egy csapat fiatalnak egy régi kastélyban kellett tábort szállnia, hogy aztán rájöjjön, hogy kísértetjárta. . Ez volt a Ramsay Brothers alapdarabja, akik jó néhány filmet készítettek ezen az alapon. A Ramsay Brothers legalább egy évtizede a horror műfajának főszereplője volt, és sok filmjüknek, mint például a Veerana (The Desolate Area), a Purana Mandir (Régi templom) és a Do Gaz Zameen Ke Neeche (A föld alatt) van kultusza. követve még ma is a DVD-piacon.

Az indiai közönség azonban a kilencvenes évekre elég érett lett ahhoz, hogy elutasítsa a pofont és a kockáztatást, és a Ramsay horror márka egyre fogyatkozik – és ekkor történt, hogy egy kevéssé ismert rendező, Ram Gopal Varma megváltoztatta a bollywoodi horrorfilmek készítési módját. A Raatja (Az éjszaka) azon kevés indiai horrorfilmek egyike volt, amelyekben nem szerepelt a mára elcsépelt papírmasé smink, vagy a vér spriccelése stb. hogy a valaha készült egyik legjobb horrorfilm legyen.

Ha valami érdekesebbet szeretne látni, nézze meg a kaszinók által befolyásolt magyar filmeket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *