Bruce Lee filmek

Mindannyian ismerjük Bruce Lee-t a filmjei néhány harci jelenetéből. Az Enter the Dragon című filmben a római Colosseum klasszikus jelenete, Bruce kontra Chuck Norris látható. Van egy harci jelenet egy 5’7″-es Bruce-szal és a 7’2″ magas Kareem Abdul-Jabbarral a “Scenes of Death”-ben. Ki tudná elfelejteni a klasszikus befejezést, amikor Bruce fut és ugrál támadóira a “KÍNAI KAPCSOLAT” utolsó jelenetében? Mivel sok ilyen klasszikus filmjelenet van bekeretezve a memóriába, tegyünk egy sétát Bruce Lee filmjein.

Ez az első film, a “GOLDEN GATE GIRL” 1941-be visz vissza minket. Bruce csak pár hónapos volt, amikor ezt a filmet forgatták San Franciscóban, ahol Bruce született. Ebben a filmben nincs karate. A show-bizniszbe való korai belépés azt a gondolatot adja bennünk, hogy Bruce fiatalon megismerkedett a filmkészítéssel.

Bruce első főszereplésével készült filmjét, a “The KID”-et Hongkongban forgatták 1950-ben, amikor Bruce 10 éves volt. Ebben a filmben egy nagyon szimpatikus és érintett gyereket kezd látni, aki nagyon jól játszott a kamerának. Bruce Lee apja egy jól ismert kínai színész volt, aki ebben a filmben is szerepelt. Bruce Lee apjával is dolgozott egy korábbi filmben, az 1946-os “AZ EMBERISÉG SZÜLETÉSE” című filmben.

Bruce 1959-ben San Franciscóba, Kaliforniába költözött, majd a washingtoni Seattle-be költözött, hogy befejezze a középiskolai tanulmányait. Később a Washingtoni Egyetemre járt, ahol beiratkozott a drámába, és filozófiát is tanult. Bruce mindvégig a Wing Chun Kung Fu-t gyakorolta, amit Hongkongban tanult Yip Mantól. Bruce újításai révén a hagyományos kung fu-t, a bokszot, a birkózást és más harci formákat keverte, hogy megteremtse a vegyes harcművészeti stílusát, amelyet Jeet Kune Do-nak hívott.

Miközben az 1960-as években kibővítette a harcművészetek gyakorlatát és oktatását, Bruce soha nem felejtette el filmes múltját. Ez számos tévészerephez vezetett, köztük a “ZÖLD HORNET” és a “BATMAN” című filmekben 1966-1977-ben. Bruce 1967-ben az IRONSIDE-ben, 1969-ben a BLONDIE-ben és 1969-ben a HERE COME THE BRIDES-ben is szerepelt. 1971-ben Bruce a LONGSTREET néhány epizódjában is szerepelt. A LONGSTREET szerepében egyedülálló volt, hogy saját magát játszotta, és tanította a harcművészetet és a harcművészeti filozófiát. 1971-ben Lee egy modern kung fu western show-t mutatott be a Warner Brothers-nek, amiben természetesen ő is szerepelt. Sajnos a Warner Brothers azt a koncepciót használta, hogy egy Shaolin-pap a cowboyban nyugaton vándorol, és David Carradine-nek ítélte a szerepet. Abban az időben David Carradine soha nem volt harcművészeti képzésben. Ez tudatta Lee-vel, hogy korlátozott az Egyesült Államok tévé- és filmpiacán, milyen típusú filmeket vagy szerepeket játszhat. A Warner Brothers iránti méltányosság kedvéért, Lee angol nyelvét nehéz lehetett megérteni néhány ember számára az Egyesült Államok piacán.

Bruce első filmje az Egyesült Államokban az 1941-es “GOLDEN GATE GIRL” után a MARLOWE volt, James Garner főszereplésével, mint egy kissé durva karakterű magándetektív. A film meglehetősen középszerű volt, Bruce egy kínai bandatagot alakított, aki karatézott, és feltörte James Garner irodáját. Az egyik jelenetben James Garner Bruce Lee-vel harcol, és valahogy megveri. Ez nem egy olyan film, amelyről Bruce Lee nagyon jól ismert.

Mivel Bruce Lee filmszínészi karrierje nem tart az Egyesült Államokban, Bruce Hongkongba utazik, és rájön, hogy jól ismerik a „GREEN HORNET” tévésorozatból. Hongkongban a TV-sorozat „KATO SHOW” néven ismert. Hongkongban és Ázsiában népszerűsége miatt Bruce úgy dönt, hogy kipróbálja magát az ázsiai filmiparban. 1971-ben Bruce Lee szerepel a “A NAGY BOSS” című filmben, amely az első ázsiai Kung Fu/Martial Arts filmje. Ezt a filmet Thaiföldön forgatták, és Ázsiában népszerűvé vált. Őszintén szólva, véleményem szerint ez nem volt túl jó film. A harc nem volt olyan jó. A film egyetlen egyedi része, amire emlékszem, az a rosszfiú volt, aki kést dobott Bruce-ra, amit Bruce egy rúgással elfog, ami ölő ütést mér az ellenfél testére. A film cselekménye azon alapult, hogy egy jéggyár dolgozóit leigázta a főnök, aki szintén drogokat árult. Ha soha nem láttam volna ezt a filmet, nem hagytam volna ki semmit, amit Bruce Lee képvisel. Történelmi okokból egy csillagot adok rá. Megjegyzés: az Egyesült Államok piacán ezt a filmet “FISTS OF FURY” néven is ismerik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *